George B. McClellan

George B. McClellan was een Amerikaanse generaal en politicus die vooral bekend is geworden als de leider van de Union Army tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij werd geboren in Philadelphia in 1826 en studeerde af aan het militaire instituut van West Point in 1846. Na zijn afstuderen diende hij in het Amerikaanse leger in de Mexicaanse-Amerikaanse Oorlog en werd hij beloond met de brevet-rang van kapitein.

Na de oorlog keerde McClellan terug naar de Verenigde Staten en nam hij dienst bij de spoorwegmaatschappijen van Pennsylvania en Ohio. In de jaren voor de Burgeroorlog werd hij opgemerkt als een efficiënt en capabel leider en werd hij aangesteld als de oprichter en eerste commandant van het United States Military Railroad.

Toen de Burgeroorlog uitbrak in 1861, werd McClellan aangesteld als de commandant van de Union Army. Hij leidde succesvolle campagnes in West-Virginia en leidde de Union Army naar overwinningen in de Slag om Antietam en de Slag om Fredericksburg. McClellan was echter ook bekend om zijn terughoudendheid en zijn neiging om te traag te reageren op de dreigingen van de Confederatie. Dit leidde ertoe dat hij werd ontslagen als commandant van de Union Army in november 1862.

Na zijn ontslag uit het militaire dienst werd McClellan actief in de politiek. Hij diende als gouverneur van New Jersey en was een kandidaat voor het presidentschap in 1864, maar werd verslagen door Abraham Lincoln. McClellan bleef actief in de politiek tot aan zijn dood in 1885.

Hoewel McClellan vaak wordt gezien als een controversieel figuur vanwege zijn terughoudendheid en zijn gebrek aan agressie tijdens de Burgeroorlog, was hij ook een bekwame leider die belangrijke overwinningen behaalde voor de Union Army. Zijn bijdragen aan de Burgeroorlog zullen altijd worden herinnerd en geëerd.