Abraham Lincoln

De 16de president van de Verenigde Staten werd bij zijn aanstelling geconfronteerd met de afscheiding van Zuidelijke Staten. Dat leidde tot de burgeroorlog.

Abraham Lincoln was een belangrijke figuur in de geschiedenis van de Verenigde Staten en wordt vaak gezien als een van de grootste presidenten ooit. Hij werd geboren in 1809 in Kentucky als de zoon van een boer en groeide op in armoede. Hoewel Lincoln weinig formeel onderwijs had, was hij een leergierig persoon en leerde hij zichzelf alles wat hij kon.

Lincoln was actief in de politiek en diende hij als lid van het Huis van Afgevaardigden en als senator voor de staat Illinois. In 1861 werd hij verkozen tot president van de Verenigde Staten en nam hij het stokje over van president James Buchanan, die het land in een crisis had gebracht.

Toen Lincoln aantrad als president, was de Unie op het punt om uit elkaar te vallen vanwege de spanningen over de slavernij. In 1862 tekende Lincoln de Emancipatieproclamatie, waarmee hij de slavernij in de zuidelijke staten afschafte. Dit was een belangrijke stap in de richting van de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten en markeerde een belangrijk moment in de geschiedenis van het land.

Tijdens zijn presidentschap leidde Lincoln ook de Union Army tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Hoewel de oorlog bloedig en langdurig was, bleef Lincoln vastberaden om de Unie bijeen te houden en de Confederatie te verslaan. In 1865, kort na de overwinning van de Union, werd Lincoln vermoord door een zuidelijke sympathisant.

Lincoln’s leiderschap en zijn bijdragen aan de geschiedenis van de Verenigde Staten worden nog steeds geëerd en worden gezien als de beste president die zij ooit gehad hebben.